
Lösningsinriktad psykologi
Den lösningsorienterade inställningen till att lösa svårigheter utvecklades ur korttidsterapin på 1980-talet. I stället för att fokusera på de problem och negativa delar som finns ligger fokus på lösningen. Medveter stärker man förhoppningar och mål istället för att fokusera på problem.
Det är ett förhållningssätt som hjälper människor att fokusera på vikten av tydliga och lockande mål samt att skapa idéer om hur dessa ska uppnås. Att vara lösningsorienterad innebär att man fokuserar på det som fungerar hellre än det som inte fungerar. De små framstegen betonas och räknas - det är inte realistiskt att nå målet med det samma och därför är delmålen viktiga.
Frågor som en lösningsfokuserad terapeut ställer kan till exempel vara: Vilka framsteg behöver du för att övervinna dina problem? Vilka framsteg har du redan gjort? Hur förklarar du att du redan har gjort så stora framsteg? Vilka framsteg skulle du vilja göra redan i nästa vecka? Hur märker du att du har gjort framsteg?
På så sätt kan människor själva hitta användbara sätt att lösa sina problem på. Lösningsinriktade terapeuter ser också annorlunda på det förflutna än de som ägnar sig åt mer traditionella psykoterapier. Man ser det förflutna hellre som en tillgång än orsaken till det onda. Med ett sådant synsätt blir det också ointressant att söka förklaring och orsak till varför det blivit som det blev.
Metoden betonar att en persons lösning på ett bekymmer måste specialanpassas till just honom och ta hänsyn till och dra nytta av hans resurser och tidigare erfarenheter.
Just att göra individens medveten om sina resurser och hur hon använt dem tidigare betonas (empowerment). Till exempel pekar man på hur man har använt resurserna tidigare och kan göra det igen. Eller på hur man kan nå de resurser man saknar. Kanske kan man kopiera eller låna andras fungerande lösningsstrategier.
I Bens böcker visar han hur lösningsinriktad terapi kan användas vid depressioner, paniktillstånd och fobier eller missbruk. Men också för att förbättra en arbetsmiljö.
Anmäl textfel